Laden Evenementen

Nazomerwandeling Mastenbos Kapellen

Afwisseling verzekerd in dit 178 hectare grote natuurgebied.

Het landschap is een afwisseling van bos, heide, hooilandjes en jonge bosaanplantingen. Sinds de Vlaamse overheid het Mastenbos in 1999 aankocht, is er serieus werk gemaakt van duurzaam natuurbeheer. Een doorgedreven heidebeheer werpt haar vruchten al af en het bos lokt weer de zeldzame nachtzwaluw. Daarnaast kregen een ven en oude zandwinningput een amfibievriendelijke inrichting. Natuur en Bos liet de oevers afkanten en het teveel aan vegetatie verwijderen. Tot groot jolijt van kikkers, die wandelaars vandaag trakteren op een gratis kwaakconcert.

Verschillende uitheemse soorten overwoekerden in het Mastenbos en bedreigden de inheemse flora. Daarom besloot Natuur en Bos om exoten zoals de rododendron, Amerikaanse vogelkers en Amerikaanse eik in te perken om inheemse soorten de nodige ademruimte te geven.

Boven de vijver, in het vroegere landschapspark, gonst het van de insecten. In de zomer zie je er vleermuizen jagen op een lekker insectenhapje. Deze bijzondere maar kwetsbare nachtacrobaten overwinteren in de vele bunkers op het domein. Soms kun je oog in oog komen te staan met een ree, die nieuwsgierig over een open plek dwaalt of juist de weg oversteekt.

Het Mastenbos is niet alleen natuur ten top, je kunt er ook heel wat cultuur en geschiedenis opsnuiven. Meer zelfs, de groene pracht herbergt tientallen Duitse bunkers uit de Groote Oorlog met een onderkomen voor vleermuizen tijdens de winter. Hier liggen maar liefst 4,8 km unieke loopgraven uit de periode 1914-1918. Dat zijn er meer dan in de hele Westhoek samen. 

Bron: Agentschap Natuur en Bos.

 

Start van de wandeling aan het Fort van Ertbrand (Oude Galgenstraat-Kapellen)

Parkeren kan langs de kant van de weg. Samenkomst 13u45!

Afstand: ong 5 km

Achteraf een drankje in ‘De Bosduif’, Marcottedreef 37

Contact: Luc Van de Velde  0495 11 28 29