Laden Evenementen

Voordracht door prof. Willie van Peer

“ Mythen en mensen. Waarom ontstond godsdienst? “

 

Vandaag de dag zijn mythen grotendeels verdrongen door wetenschappelijke kennis. Wij geloven niet meer in het letterlijke Scheppingsverhaal, waardoor je je kan afvragen wat mythen nog kunnen betekenen in een wereld waarin goden en godinnen geen rol meer spelen. Niettemin komen mythen weer op de voorgrond in het leven van mensen. Vooral wanneer het gaat om zaken waar de wetenschap (nog) niet zo goed in thuis is. Ook kunstenaars proberen mythen weer tot leven te brengen, of – sterker nog – zelf individuele mythen in het leven te roepen. Wat kunnen mythen voor ons nog betekenen, vraag je je dan af. Zit er een diepere laag van wijsheid in die verhalen? Kunnen ze ons leiden in belangrijke beslissingen in het leven?

 

Waarom ontstond godsdienst? Het antwoord op een raadsel.

Over de hele wereld geloven bijna alle mensen in een of andere god. Is dat niet merkwaardig? ‘Bijna’, want er zijn ook volkeren die geen godsdienst hebben. Uit de vergelijking van die twee groepen kunnen we leren waarom godsdiensten ontstaan zijn. Recent onderzoek in de biologie geeft ons namelijk een duidelijk antwoord. We weten zelfs waar de eerste godsdiensten zijn ontstaan, wanneer en ook WAAROM. Vooral die laatste vraag is van groot belang voor vrouwen – want in vrijwel alle godsdiensten van de hele wereld nemen vrouwen een ondergeschikte plaats in. Merkwaardig? Niet als je weet waarom die godsdiensten zijn ontstaan.

Deze interactieve lezing neemt je mee op een fascinerende reis naar een ver verleden, toen er nog geen goden en geen godsdiensten waren – en wat er toen gebeurd is …

Tekst : prof. Willie van Peer