Jan 18 2024

/

 Pracht en praal langs de Donau, verslag van een onvergetelijke 12-daagse cruise. 

 In een lange rij staan tientallen reiskoffers van allerlei kleuren en maten te wachten op de kade van de Donau te Passau . Hun eigenaars wachten in de boot. Het is, na vele zonnige dagen, een grijze ochtend. De vlucht huiswaarts via München is voorzien om 16.45u. Nog wat tijd dus om München te verkennen . Na 2-3 uren bus en nog vóór een kort bezoek met gids aan de stad is een sanitaire stop van groot nut. Die is voorzien in het immense Hofbraühaus van München, volop in Oktoberfeste! ( 16/9-3 /10 ) , met ellenlange files aan de toiletten. Nog snel iets te eten vinden met een pintje erbij – minimum 500 ml verkrijgbaar- vóór vertrek naar de luchthaven. Het loonde al bij al de moeite München te beleven in zijn speciale wereldvermaarde Oktoberfeste-sfeer. 

Na de chaos bij het inchecken aan de automaten, eens gezeten in het vliegtuig, is het wegdromen over de laatste 12 dagen : een vlekkeloze cruise op de Donau, parelsnoer met heel wat schitterende parels. 

Het begon in de vroege uurtjes van dinsdag 12 september. Vlucht van Brussels Airlines via München naar Boekarest met vertrek om 6.55u. Op de luchthaven te Brussel wacht onze reisleidster Monique ons op. Geen onbekende , want in 2012 was Monique ook onze reisleidster tijdens de KAVA-cruise op de Douro . Vrolijk weerzien voor sommigen. 

Rond 12u en bij 31 C° landen we in Boekarest. We brengen een gegidst bezoek aan de hoofdstad van Roemenië, wel eens het “kleine Parijs “ genoemd omwille van de prachtige paleizen en gebouwen uit begin XXste eeuw. Maar dé topper is wel het indrukwekkende en onmetelijke paleis van Ceausescu. We lunchen in restaurant ”Manuc”, het oudste restaurant van Boekarest, een schaduwrijk voormalig caravanserai uit de 19de eeuw, waar we kennis maken met lokale gepeperde specialiteiten. 

De Amadeus Silver II ligt aangemeerd aan de Donau te Giurgiu, nog twee uren bus verwijderd van Boekarest. Na een lange dag, eindelijk inschepen om na de welkomstcocktail onze rammelende magen feestelijk de kost geven. 

Die avond nog vertrekt de boot naar Ruse in Bulgarije. 

Wat volgt is één van de mooiste wandelingen doorheen de geschiedenis van Europa, om elk van de komende 12 dagen opnieuw een parel te ontdekken met als hoogtepunten: Boedapest, Wenen, de Wachau met de schitterende abdij van Melk, de parel van Bohemen Cesky Krumlov. 2 

De fascinerende Donau , wieg van de Europese geschiedenis , doorkruist met zijn meer dan 3.000 km lengte 10 verschillende landen, waarvan we er 9 bezochten. In volgorde: Bulgarije, Roemenië, Servië, Kroatië, Hongarije, Slovakije, Oostenrijk en Duitsland. Met uitzondering van Servië maken deze landen deel uit van de Europese Unie. Enkel Kroatië ( sinds 1 jan. 2023) , Slovakije (2009) Oostenrijk en Duitsland zijn lid van de eurozone en gebruiken de euro. 

“Fris en fruitig” beginnen we eraan met een vrij bezoek aan Ruse , één van de grootste havensteden van Bulgarije. Langs het Vrijheidsplein staan de belangrijkste gebouwen, zoals het Vrijheidsmonument , het oude Theater, de Opera. Maar merkwaardig is de prachtige kerk van de H. Drievuldigheid, 4 m diep uitgegraven omdat ze niet hoger mocht zijn dan de toenmalige moskee. 

Zij die opteerden voor de optionele excursie gingen een kijkje nemen In Veliko Tarnovo, de voormalige hoofdstad van Bulgarije, ontdekten het dorp Arbanassi en mochten genieten van een privéconcert van orthodoxe liturgische muziek. 

Om die eerste dag in schoonheid af te sluiten krijgen we een geslaagde show met Bulgaarse folkloristische dansen. 

Inmiddels vaart het schip verder en legt in de vroege ochtend aan in Orjahovo, een klein en armoedig havenstadje. We bezoeken het stadje met als gids Camille, cruise directeur van de Amadeus Silver II voor RDM. Na een flinke klim ontdekken we de charme van een arm en vervallen stadje. Opvallend: het grote aantal overlijdensberichten zowat overal aangeplakt. 

Bezoek aan Sofia , hoofdstad van Bulgarije, met als voornaamste blikvanger de imposante kathedraal Alexander Nevsky in neobyzantijnse stijl, één van de grootste ( iets te veel van het goede misschien) orthodoxe kathedralen ter wereld. De deelnemers aan deze optionele excursie naar Sofia keerden , ondanks een busrit van 2x 3uren, enthousiast weer aan boord. 

15 september, onze derde dag, viert Servië zijn nationale feestdag . 

Wij varen door het machtige landschap van de Ijzeren Poort. Het is frisser en er waait een stevige wind. 

De Donau baant zich hier een weg doorheen het gebergte en vormt indrukwekkende kloven, die doen denken aan sommige Noorse fjorden. 

Tijdens deze passage geeft onze conférencier Luc Vernaillen uitleg over de bezienswaardigheden langs de oevers, oa. de tablet van de romeinse keizer 3 

Trajanus, de beeltenis van Decebalus , koning van de Daciërs uitgehouwen in de rotswand. 

We varen door het imposante sluizencomplex , Djerdab I ( diepte 34 M) en II ( diepte 14 M) . Er zullen er nog 11 volgen tot Passau. 

Onze volgende stopplaats is Belgrado, de hoofdstad van Servië op de samenvloeiing Donau/Sava. Met een gids bezoeken we de machtige wit marmeren kathedraal van de H. Sava, met zijn schitterende schilderingen en overdaad aan vergulde decoraties. Tegenover de kathedraal vinden we een standbeeld van Nicolas Tesla. Verder verkennen we het uitgestrekte fort van Kalemegdan, en het oude centrum. In de namiddag keuze voor bezoek aan het 16de-eeuwse klooster van Krusedol met haar goed bewaarde schilderijen en verder bezoek aan Novi Sad, hoofdstad van de provincie Vojvodina, zowat de graanschuur van Servië. We bewonderen er oa. het fraaie Vrijheidsplein met gebouwen in Oostenrijks- Hongaarse architectuurstijl. 

De andere optie was het bezoek aan het koninklijk paleis en het Tito museum. 

Ondertussen is het schip aangekomen in Vukovar, waar we ontschepen voor de excursie “ bezoek aan Slavonië “ : bezoek aan de stad Vukovar, bekend om de verwoestende belegering tijdens de jaren 1990, en de begraafplaats waar vele duizenden, meestal jonge, slachtoffers begraven liggen. De zwaar beschadigde watertoren wordt in die staat bewaard als herinnering aan die nodeloze waanzin. Merkwaardig is het prachtig opgebouwde archeologisch museum van de mysterieuze Vucedol Cultuur, ontstaan tussen 3000 en 2400 v.Chr. en dat zich heeft verspreid over een groot deel van midden Europa om even bruusk te verdwijnen. 

Na een korte boottocht in het natuurpark Kopacki, één van de grootste moerasgebieden van Europa gaan we lunchen in het dorpje Karanac. 

In de namiddag bezoek aan het mooie Osijek, hoofdstad van Slavonië, met zijn barokke bouwstijl. 

Op dag 7 ontwaken we in Boedapest, dé parel aan de Donau, hoofdstad van het vroegere Habsburgse koninkrijk. Kort na het ontbijt bezoeken we de hotspots van het koninklijke Boeda en het bruisende Pest met het indrukwekkende Vredesplein . In de namiddag hebben we vrije tijd om deze prachtige stad – spijtig van de vele werven- verder te (her)ontdekken. We gaan een kijkje nemen in de centrale overdekte markt ( altijd een leuke beleving) en wandelen naar het statige parlement uit de 19de eeuw in neogotische stijl. Terug met tram 2. 4 

Een grandioze stad met machtige gebouwen, opvallend veel standbeelden en parken, niet ten onrechte opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst in 1987. 

Na het avondmaal alle hens aan dek: we varen af langs het spectaculair verlichte Boedapest. Met muziek van Strauss en een glas cava in de hand, is dit een onvergetelijke ervaring en emotioneel moment. 

Op weg naar Bratislava: voordracht door Luc Vernaillen “ Boedapest, brug tussen oost en west” , en passage door de sluis van Gabcikovo. Met een gids verkennen we te voet de hoofdstad van Slovakije en kroningsstad van de Habsburgers: de lieflijke oude binnenstad met zijn elegante gebouwen in vele stijlen. 

Oei , het is gaan regenen en we hebben geen plu’s mee. Geen nood trouwens, even schuilen in een poort en de wandeling kon verder bij zonnig weer en een aangename 25 °C. 

Een ander hoogtepunt op deze vaart: het keizerlijke Wenen, de barokke hoofdstad van Oostenrijk. Met de bus verkennen we de gebouwen langs de Ring om dan vanaf het stadspark te voet naar de Hofburg en de oude binnenstad te wandelen met aandacht voor de gotische St. Stephansdom. 

In de namiddag optionele excursie “ Art Nouveau in Wenen en het Leopold Museum”, gedeeltelijk met de bus en verder te voet vanaf het beroemde Karlsplatz metrostation van Otto Wagner tot het Leopold Museum, ware schatkamer van de Weense Art Nouveau met zijn belangrijke collectie werken van Egon Schiele en Gustav Klimt. 

In de avond genoten sommigen van het optionele concert in het stadspark van Wenen met populaire werken van Johan Strauss en Mozart. 

De Donau loopt verder langs de prachtige landschappen en wijngaarden van de Wachau, met pareltjes als o.a. Krems, Dürnstein, Aggstein, Aggbach om tenslotte aan te komen in de wonderlijke stad Melk, met haar “Versailles” van de Oostenrijkse abdijen Stift Melk. Enkele jaren terug stond de Stiftkerk nog in de steigers. Nu verscheen ze in volle pracht en praal tegen een azuurblauwe lucht. 

De wijndegustatie na het bezoek aan de abdij was een tegenvaller: te warme wijn. 

Voordracht door Luc Vernaillen: “ Elisabeth ( Sissi) en het einde van Oostenrijk- Hongarije”. 

Pianoconcert door de Bulgaarse Martin Ivanov met werken van Schubert, Liszt, Chopin en Prokofiev om de avond af te sluiten. 

Bij het begin van de cruise vernamen we dat een aantal optionele excursies afgelast werden door gebrek aan voldoende interesse. 5 

Zo bv. de bezoeken aan Praag en Salzburg wegens te lange busritten. Ook optie “ Parel van de Bohemen” kon maar rekenen op 14 gegadigden. Maar Arlette bleef niet bij de pakken zitten en slaagde erin enkele medereizigers te overtuigen, zodat we aan vereiste aantal deelnemers geraakten. En zo trokken zij die niet deelnamen aan het bezoek aan de stad Linz met de bus naar Cesky Krumlov, één van de mooiste steden van Bohemen gelegen aan de Moldau aan de voet van het middeleeuws kasteel van Rosenberg. 

Merkwaardig in het kasteel: de immense balzaal, uitbundig versierd met grappige fresco’s met danstaferelen. Het stadje , gelegen in de lus van de meander ( krum lov of te kromme loop ), is een uniek, goed bewaarde en gerestaureerde middeleeuws stadje dat zijn eigenheid heeft kunnen bewaren ondanks invloeden van gothiek, renaissance en barok. 

Lunch in een typisch, leuk versierd restaurantje. Dank u , Arlette. Het werd een toffe beleving. 

We ontwaken in Passau. Dit is de eindstreep van een boeiende tocht door midden – Europa. 

Eensgezind tevreden blikken we terug op een geslaagde reis met een verscheidenheid aan excursies en activiteiten aan boord. 

De vlotte fransman Camille Darrasse , directeur -manager van de Amadeus Silver II , leidde de hele reis meesterlijk in goede banen. Hij sprak de 170 opvarenden -Belgen, Fransen en Canadezen- aan in het Frans en vlot in zijn frans klinkend Engels. Hij waagde zich zelfs aan enkele zinnen en een liedje in het Nederlands. 

De maaltijden aan boord waren van hoge kwaliteit en steeds goed warm opgediend. Hoe kregen ze dat voor mekaar ? 

De wijnen , wit en rood, waren aangename plaatselijke wijnen uit Duitsland, Oostenrijk en Roemenië. 

De bediening was snel en perfect door een vriendelijk personeel. 

Tijdens de “ dode” momenten verzorgde onze conférencier ( prof ) Luc Vernaillen drie voordrachten in het Nederlands en het Frans. 

Boem. We zijn geland in Brussel en ontwaken uit onze dromen. 

Dank aan allen voor de gemoedelijke sfeer , zo typisch voor onze Seniorenclub. 

Luc VdK